Rokua Geopark Northernmost Geopark of the World

Rokua Geoparkissa tapahtuu

 
       
 

business geopark

Rokua Geoparkin Sää


Rokua Geopark Facebookissa

Rokuan keskusvaraamo


Rokua Health & Spa Hotel varauspalvelu

Tulo:
Lähtö:
Huoneita:
Aikuisia:
Lapsia:
Varaus- ja peruutusehdot

Web Cam

Rokuan reittikamera

Kuvan päivitysväli klo 7:00-20:00  viisi minuuttia
Copyright © 2011 Rokua health&spa
Katso Rokuan hiihtolatujen ylläpito »

Luonto- ja geokohteet

Lemmenpolku

Noin kaksi kilometriä pitkä Lemmenpolku kulkee Oulujoen pohjoistörmällä graniittikallion päällä. Polun nähtävyyksistä tärkein on ns. Kieksin konglomeraatti, joka on Muhos-muodostuman vanhinta osaa, kivettynyttä soraa ja näkyvissä ainoastaan Lemmenpolulla. Kalliopaljastuma onkin rauhoitettu luonnon muistomerkkinä. Lemmenpolun voi aloittaa joko Pyhäkosken voimalaitoksen kupeesta tai Montta Active Campingilta.

Tutustu Lemmenpolun esitteeseen.

Kilonniemen gneissikallio
Kilonniemellä pääsee tutustumaan Euroopan Unionin vanhimpaan kallioperäalueeseen, 2700–2600 miljoonaa vuotta sitten kiteytyneeseen gneissikallioon. Sen jäänne on muinaismantereesta, joka on historiansa aikana joutunut useaan kertaan mannerlaattojen törmäysvyöhykkeelle, poimuttunut vuoristoksi ja kulunut jälleen tasaiseksi kalliopinnaksi. Muistoina näistä myllerryksistä on gneissin raitainen ja poimuttunut ulkoasu. Kallion viereisissä opastauluissa kallioperän kehitysvaiheet kuvataan kiehtovalla tavalla.  

Rokuanvaara
syntyi jäätikköjoen kerrostamasta hiekasta jäänalaiseen tunneliin ja sulamisen edetessä siitä avautuneeseen jäätikkölahteen 10 800–10 500 vuotta sitten. Poikkeuksellinen maaperä kuvastuu kasvillisuudessa, jolle ovat tunnusomaisia laajat, valkeana hohtavat jäkäläkankaat.
 
Rokuan kansallispuisto

tarjoaa hienot puitteet retkeilylle. Puistossa on vanhojen metsien ja kirkasvetisten suppalampien lomassa kierteleviä merkittyjä patikointireittejä, nuotiopaikkoja ja mahdollisuus yöpymiseen Pitkäjärven telttailualueella.
 
Syvyydenkaivo
on Suomen syvin suppa. Se on syntynyt, kun muinaisen jäätikköjokisuiston paksuihin hiekkakerrostumiin hautautunut jäälohkare on sulanut. Useimpien Rokuan suppien todellisen syvyyden salaa pohjalla välkkyvä kirkasvetinen lampi tai suo. Kuva Syvyydenkaivosta
 
Utajärven kivipuistossa
pääset aikamatkalle Suomen kallioperän kehitykseen. Puiston aikapolun ensimmäinen kivi on 3,5 miljardia vuotta vanha Siuruan gneissi. Se on myös koko Euroopan Unionin vanhin tunnettu kivi. Kivipuiston esite.  Katso esittelyvideo
 
Isterinkosken
kuohuissa Poikajoki laskee kaksi miljardia vuotta vanhoilta metagrauvakkakallioilta lähes yhtä vanhaan savikiven täyttämään vajoamaan. Kosken putouskorkeus on noin 30 metriä.
 
Oulujärven
seutu vapautui jäästä 10 500 vuotta sitten. Järvi syntyi Ancylusjärven lahdesta maankohoamisen seurauksena noin 9500 vuotta sitten. Nykyään ”Kainuun meri” on pituudeltaan kaksinkertainen syntylaajuuteensa verrattuna. Tämä johtuu epätasaisesta maankohoamisesta, joka on kallistanut järviallasta kaakkoon.
 
Manamansalon

80 kilometrin rantaviiva on suurelta osin hiekkarantoja. Saaren ydinosa on harjulaajentuma, joka on kerrostunut yli 2,5 miljardia vuotta vanhan kallioperustan päälle. Retkeilyreitit kulkevat gneissikallioilla ja esittelevät muitakin hienoja jään sulamiseen liittyviä maaperän muotoja.

 

Lisätietoa luontokohteista ja Rokua Geoparkin kolmiulotteiset maastomallit löydät Rokua Geoparkin panoraamakartasta (huom. maastomallit edellyttävät JAVA-ohjelmiston päivittämistä).

Luontokohteiden sijainnit näet Google Mapsin kartalta: