Rokua Geopark Northernmost Geopark of the World

Rokua Geoparkissa tapahtuu

 
           
         

business geopark

Rokua Geoparkin Sää


Rokua Geopark Facebookissa

Rokuan keskusvaraamo


Rokua Health & Spa Hotel varauspalvelu

Tulo:
Lähtö:
Huoneita:
Aikuisia:
Lapsia:
Varaus- ja peruutusehdot

Web Cam

Rokuan reittikamera

Kuvan päivitysväli klo 7:00-20:00  viisi minuuttia
Copyright © 2011 Rokua health&spa
Katso Rokuan hiihtolatujen ylläpito »

Saaristoa ja laajoja järvenselkiä

Oulujärveä voisi leikkimielisesti kutsua Kainuun mereksi. Sitä ympäröiviä retkeilyalueita kuvastavat merelliset aavat, karut loivien hiekkarantojen dyynit ja järven kauneus.

Oulujärven pohjoisosia hallitsevat lukuisat saaret, joista iso osa kuuluu myös Oulujärven retkeilyalueeseen. Niinpä saarten suojaisista poukamista voi löytää idyllisiä rantautumispaikkoja ja retkeilypalveluita kuten laavuja ja nuotiopaikkoja. Suojaisissa lahdissa asustelevat myös monet vesilinnut kuten telkkä, isokoskelo, kaakkuri, silkkiuikku ja joutsen. Matalat lahdet ovat kalastajien keskuudessa kuuluisia runsaista haukisaaliistakin.


Retkeilymahdollisuuksia luonnossa ja kulttuurikohteissa

Oulujärven koko on vaihdellut huomattavasti sen kehityshistorian aikana. Järven pinta-ala on kaksinkertaistunut jääkauden jälkeisen maankohoamisen, alueen kallistumisen sekä Oulujoen säännöstelyn takia. Oulujärven kehitysvaiheet näkyvät maisemassa jyrkkinä ja vyöryvinä rantatörminä ja toisaalta laajoina hiekkarantoina ja hiekkapohjaisina matalikkoina.

Rokuan harjujakso kulkee Oulujärven halki ja näyttäytyy pinnalla Paltaniemenä Kajaanissa, Ärjänsaarena järven eteläosassa, laajana hiekkaharjanteena Manamansalossa ja Säräisniemen niemialueena Vaalassa. Näitä hiekkoja Oulujärven aallot ovat levitelleet laajoiksi matalikoiksi, kun järven pinta on ollut selvästi nykyistä alempana. Nykyisin kohoava järven pinta kuluttaa hiekkaharjanteiden reunuksia ja valtaa rantatörmiltä lisätilaa vesimassoille.

Oulujärven alueen kulttuurihistoria on hyvin monimuotoinen. Ensimmäiset asukkaat saapuivat alueelle jo yli 8000 vuotta sitten ja asettuivat asumaan kalaisan järven rantamille. Myös marjastus ja sienestys olivat tärkeitä, samoin kuin peuranpyynti, johon varsinkin veden rajaamat kapeat hiekkakankaat antoivat loistavat mahdollisuudet. Nykyisin järven rantakyliin sijoittuu useita kulttuurikohteita, joissa pääsee tutustumaan niin nykytaiteeseen kuin esihistorialliseenkin kulttuuriin. Kesäisin järven ympäriltä löytyy myös monipuolisesti tapahtumia kaikenikäisille.


Manamansalo - saari Suomen suurimpien järvenselkien keskellä

Oulujärven sydän, Suomen viidenneksi suurin sisävesistön saari, on Manamansalo. Manamansalon leirintä- ja retkeilyalueilla on tarjolla monenlaisia matkailupalveluita kauniissa luonnonympäristössä. Manamansalon itäpuolta hallitsee hiekkainen harjualue kirkasvetisine lampineen. Täällä myös rantatörmät kohoavat mahtavina keltahohtoisina muureina järvestä suojaten jykeviä honkametsiä järven tyrskyiltä. Aivan itäosissa hiekkojen alta on paljastuneena myös Euroopan Unionin vanhinta kivijalkaa, yli 2600 miljoonaa vuotta vanhaa gneissikalliota. Manamansalon länsiosat ovat puolestaan alavampaa ja kivikkoisempaa metsämaata. 

Manamansalossa voi harrastaa kaikkea kalastuksesta ja muista vapaa-ajan harrastuksista mökkeilyyn ja retkeilyyn. Alueella on lisäksi laavuja ja veneenlaskupaikkoja. Manamansalo on myös kulttuurisesti hyvin kiehtova: täällä asutushistoria alkaa yli 7000 vuoden takaa ja tarinoita tuhansien vuosien varrelta on kertynyt lukematon määrä. Niistä kertovat Peuranpyyntikylän läheiset pyyntikuopat ja monumentaalinen muistomerkkikirkko.

Manamansalo on tunnettu taruissa myös jättiläisten saartena ja sen erikoislaatuisen luonnonkin syntyä on usein selitetty jättiläisten aikaansaannoksilla. Nykyisin saari on suosittu taiteilijoiden keskuudessa ja siellä ovatkin saaneet alkunsa useat suomalaiset hittikappaleet kuten Sydämeeni joulun teen ja Surun pyyhit silmistäni pois, mutta myös erilaiset kuvataideleirit ovat suosittuja ja saari antaa töiden aiheille useita inspiraation lähteitä.


Linkkejä:

Oulujärven majoituspalvelut löydät klikkaamalla tätä linkkiä

www.oulujarvi.fi

Oulujärven retkeilyalue


Näytä suurempi kartta